woensdag 5 juni 2013

Het leven als stewardess deel 2

We hebben gelukkig nog genoeg vooroordelen om te tackelen en te bespreken! Yeah!
Deze keer gaat het echt leuk worden hoor, want hoe dom zijn die 'vliegende serveersters' nu eigenlijk? En hoeveel knappe piloten zijn er? En al die homo's aan boord, hoe zit het daar mee? Oh, en wat we allemaal bespreken daar achter de gordijntjes, alles komt aan bod.

En ja we slapen ook wel eens aan boord...

Nee dit ben ik niet hihi dame in kwestie was vast erg moe (foto op Google gevonden)

Op langere vluchten wordt er een rij stoelen vrijgehouden, daar zijn ook gordijntjes zodat we ons even kunnen afzonderen. De pauzes worden dan afgewisseld, je bent vrij om een hazenslaapje te doen of een boekje te lezen etc. Slapen in de bagagebakken zit er dus niet bij (dit is uiteraard bedoelt als grapje!).

Maar hoe kom je nu eigenlijk door zo'n selectiedag heen als je stewardess wilt worden? Moet je een lading foto's meesturen bij je sollicitatie, komt er eerst een vleeskeuring, moet je aan bepaalde eisen voldoen?
Veel mensen weten niet dat je minimaal een HAVO of MBO 4 diploma nodig hebt om door de eerste screening heen te komen, een beperkt aantal airlines staan een MBO 3 diploma ook toe. Dit moet je ook kunnen aantonen door kopietjes van je diploma in te leveren. Verder is er nog een rijtje eisen:
- 21 jaar of ouder (soms mag je ook al reageren vanaf 18 jaar)
- Tussen de 1.58 en 1.89 lang (safety gerelateerd)
- Geen zichtbare tatoeages of piercings
- Representatief uiterlijk
Uiteraard zijn er nog wel een aantal eisen waar je aan moet voldoen, maar die verschillen per maatschappij.

Vaak wordt er wel een foto gevraagd als je solliciteert naar de functie van Stewardess, maar je hoeft geen supermodel te zijn om door deze eerste screening heen te komen. Het gaat om je uitstraling en open houding (en denk weer aan die gratis glimlach)! Je moet natuurlijk best wat tijd aan je uiterlijk besteden en dat moet je wel kunnen opbrengen, maar je hoeft er niet uit te zien als Marijke Helwegen. Het is het totaalplaatje wat moet kloppen, misschien ga je bij de ene airline wel door naar de volgende ronde en bij de andere niet. Dat ligt vooral aan wat de maatschappij zoekt.

Voordat je gaat vliegen krijg je eerst een training (initial) hierin leer je allerlei zaken over EHBO, brandbestrijding, veiligheidseisen, hoe te handelen in noodsituaties en nog veel meer. Een behoorlijk pittige training waarin praktijk en theorie elkaar afwisselen, dit wordt gegeven op ongeveer MBO 4 niveau. Op school was een 5.5 al een voldoende, dat geldt niet voor het examen van de initial. Je moet een score van 80% halen om te slagen. Dus mijn mede 'vliegende serveersters' en ik zelf zijn dus zo dom nog niet hihi!

Nu gaat het pas echt leuk worden, we gaan het hebben over de piloten. Die stoeren mannen in hun uniform die ons zomaar van A naar B brengen in die grote vliegmachine.


Jammer dames maar niet elke piloot ziet er zo uit. Het zijn vaak erg normale mannen (soms zelfs een beetje nerdy) die je zomaar zou kunnen tegenkomen in de supermarkt. Op elke werkplek zou het kunnen zijn dat er twee mensen verliefd op elkaar worden, dat is in de luchtvaart niet anders. Je deelt dezelfde passie, maar uiteindelijk zou je de man van je dromen ook in de supermarkt kunnen tegenkomen! Oftewel, nee, stewardessen en piloten delen niet vaker dan collega's in andere beroepsgroepen lichaamsvocht uit met elkaar. 

Het zou zomaar kunnen dat je vliegt met een crew waar je niemand van kent, wanneer wij ons dan even terug trekken om wat te gaan eten of drinken hebben wij het over van alles en nog wat. Je vertelt vaak over je thuissituatie (waar woon je en met wie) of je eerder hebt gevlogen of wat je voor het vliegen voor werk hebt gedaan. Met de ene heb je wat meer een klik dan met de andere, dat is niet te voorkomen. Maar je moet wel ten alle tijden goed kunnen samenwerken, ook met de mensen waar het net iets minder mee klikt. Sommige van je mannelijke collega's vallen net als een groot deel van het vrouwelijke vliegpersoneel ook op mannen, waarom ze zich allemaal verzamelen in het vliegtuig....? Daar heb ik ook geen antwoord op! Wel weet ik dat het erg gezellig is en je stiekem die knappe vent bij de nooduitgang samen in de gaten kan houden. ;-) 

Mochten jullie opmerkingen hebben of juist vragen, willen jullie meer weten over een speciaal onderwerp laat dan je reactie achter. Het volgende artikel gaat waarschijnlijk wat meer beauty gericht worden dus kom maar op met jullie suggesties. 

Tot de volgende keer! 

Liefs Mieke 2 opmerkingen: