zaterdag 29 oktober 2011

Babi Pangang zonder pakjes of zakjes (en het is best simpel!)

We duiken weer de keuken in, deze keer met een recept voor Babi Pangang. We gaan niet aan de slag met pakjes of zakjes waarin een kant-en-klare kruidenmix zit maar we doen alles zelf.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen:


150gr. hamlappen p.p.
Olijfolie

Voor de Marinade:
3/4 theelepel Gemberpoeder (Djahé)
1/4 theelepel Ketoembar (gemalen koriander-heb je dit niet in huis, laat het dan gerust weg)
1/4 theelepel Vetsin (optie)
1/2 theelepel Laos
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 zwarte peper
1 flinke theelepel (pittige) sambal (optie)
3 eetlepels Ketjap (ik heb asin gebruikt maar manis kan in dit recept ook prima!)

Voor de saus:
2 theelepels bruine suiker (meer toevoegen als je wenst)
2 eetlepels ketchup
1 of 2 teentjes knoflook - fijn hakken
1 klein blikje tomatenpuree
200-250ml water

Snijd de hamlappen in dunne reepjes en meng alle ingrediënten voor de marinade door het vlees heen en laat dit geruime tijd intrekken. Denk hierbij minstens aan 1 uur, handig om het alvast een avond van tevoren klaar te maken.

Zet een (wok, hapjes) pan op het vuur en doe hier wat olijfolie in, flink heet laten worden. Het vlees in de pan doen en goed doorroeren, zorg ervoor dat je het vlees goed aanbraadt. Wanneer er teveel vocht van het vlees afkomt, dit schenken in het bakje waar het vlees met de marinade in zat. Schenk daar ook het water in zodat er niets van de smaken verloren gaat.

Na ongeveer een minuut of 8-10 doe je het blikje tomatenpuree bij het vlees, dit goed doorroeren, vervolgens de ketchup en de suiker erbij. Weer goed doorroeren en ongeveer 1 minuut mee 'bakken' met het vlees. Vervolgens het vuur laag draaien en het water in de pan doen. Nogmaals goed doorroeren en het vlees een flinke tijd laten pruttelen (minstens 40 minuten, maar mag ook een paar uur!).

Mocht je een erg waterige saus hebben dan kan je deze binden met wat maizena of allesbinder. Voeg naar smaak extra sambal, zout, peper of suiker toe.

Lekker om te eten met een witte nasi (rijst, ei, prei) of witte rijst!

Eet smakelijk!

1 opmerking: