zondag 4 september 2011

Nasi met cashewnootjes en pittige drumsticks

We duiken weer de keuken in, deze keer op verzoek van een leuke dame op Twitter een recept met drumsticks. Ik heb helaas geen oven dus we gaan de kippetjes lekker stoven. Het recept is uit de losse pols en helaas kan ik niet over de exacte hoeveelheid voor geven! Maar koken gaat op gevoel en ik zal mijn best doen om alles zo duidelijk mogen uit te leggen. We gaan dus nasi eten met cashewnootjes en pittige drumsticks, zoals altijd voel je vrij om er je eigen groenten aan toe te voegen. In dit recept kan je prima een rode paprika, extra ui en prei toevoegen.

Ingrediënten:
- Drumsticks 2 a 3 per persoon
- Rijst (droogkokend, absoluut geen kleefrijst!) zeker 100gr. per persoon
- 1 Ui
- 1 Prei
- 1 Rode peper
- 3 teentjes knoflook
- 3 eieren
- 2 a 3 theelepels paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel vetsin
- 1 a 2 eetlepel ketchup
- cashewnoten (ongezouten werkt makkelijker maar hoeft niet) ongeveer 150/200 gram voor 4 a 5 personen
- Ketjap (zout)
- 1 kippenboullionblokje
- Zwarte peper
- Zout

We gaan beginnen met de kip, zet een pan met water op het vuur. Drumsticks goed gaar krijgen is best een klus!! En omdat ik er van gruwel om aan de binnenkant nog iets rood te zien (dat donkerrode/bruine bah!!) kook ik de kip eerst een minuut of 15. De kip doe je in het water met een flinke hoeveelheid zout en wanneer het water kookt laat je dit een kwartiertje staan. Terwijl de pan op het vuur staat kan je alvast wat dingen voorbereiden.

Snij de ui klein, de prei en rode peper in ringetjes en hak de knoflookteentjes fijn. De kip uit het water halen en in een schaal doen. Doe er een scheutje olijfolie overheen en de paprikapoeder, chilipoeder, 2 knoflookteentjes, (zwarte) peper, beetje zout en vetsin erbij. Alles goed door elkaar roeren en minstens een kwartiertje laten intrekken. Dit kan je evt. een dag van te voren maken en alles extra lang laten intrekken.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe evt. een maggiblokje in plaats van zout in het water of voor de verandering doe er eens een teentje knoflook bij. Zet de stoofpan op het vuur en laat wat boter of olie warm worden en doe de drumsticks er in. De kunst is om ze minstens 15 a 20 minuten op een middel vuurtje te bakken zonder dat ze verbranden. Keer de kip met regelmaat en schraap de kruiden dus vaak van de bodem (en gebruik absoluut geen ketjap in dit stadium!!!!! Ook alle andere ingrediënten met suiker kan je beter niet gebruiken, dat houdt in geen uien, pepers of paprika's! Ja die zitten vol met suiker, wel gezonde suikers of course!). Merk je dat het niet lukt, geen man overboord! Doe de peper en 1/4 ui erbij en kort mee bakken, giet er een flinke scheut water bij (ong. een halve liter als je kookt voor 4 personen) en doe het kippenbouillonblokje erbij. Doe er de ketchup bij dit is net een extra detail wat je uiteindelijk zal waarderen wanneer het op je bord ligt. Laat het geheel koken en proef of de saus lekker op smaak  is, vind je het te flauw doe er dan een maggiblokje bij. (Al verwacht ik niet dat dat het geval zal zijn).
Dit mag je minimaal een half uurtje laten pruttelen.

Je hebt nu een grote wok of iets in die richting nodig. Van de eieren maak je roereieren met een beetje zwarte peper en aromat/zout. Het is erg simpel neem een koekenpan, wat olie erin, eieren erbij, kruiden erover en zachtjes roeren totdat alles goed is 'geruld'. Verwarm de wok en doe er 1 teentje knoflook, prei en de rest van de ui in. Alles lekker fruiten en vervolgens de rijst erdoor scheppen, een flinke scheut ketjap erdoor totdat de rijst een lichtbruin kleurtje krijgt (liever 3 keer een klein scheutje, dan 1 keer een té flink scheut!) Zorg dat alles goed geroerd wordt en 'bak' de rijst op een middel-hoog vuur. Doe het vuur iets later en schep de roereieren erdoor.
Wanneer je het eten serveert strooi je er cashewnoten overheen. Heb je gezouten cashewnoten? Doe die dan eerst in een zeef, even flink schudden en het meeste zout is er vanaf! (Doe de cashewnoten liever niet door het eten, want ze kunnen best een rare structuur krijgen als ze met vocht in aanraking komen).

Eet smakelijk!!!

En als variatie tip: doe een rode paprika bij de kip. Erwtjes en gedroogde garnaaltjes door de nasi zijn ook erg lekker! Evt. wat gebakken uitjes erbij serveren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten