zaterdag 13 augustus 2011

Pittige tomatensoep met rode peper, gehaktballetjes en omeletreepjes

En we duiken de keuken weer in! Deze keer pittige tomatensoep gemaakt van verse tomaten! Dit is volgens mijn recept en voel je vrij om er dingen aan toe te voegen of juist weg te laten.

De bereidingstijd is ruim een uur maar je hoeft amper voorbereidingen te treffen, dus dat scheelt weer.

Ingrediƫnten voor ongeveer 4 a 6 personen:
10 tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
1 ui
4 teentjes knoflook
1 rode peper
2 eieren
1 liter water
300 gr gehakt (zelf heb ik rundergehakt gebruikt maar dat wordt in de soep een beetje droog)
3 kippenbouillon blokjes
Olijfolie
2 theelepels peterselie
1 theelepel selderijblad
1/2 theelepel Laos
1/2 theelepel paprika poeder
1/2 theelepel gehaktkruiden of braad en grill kruiden
zout
(zwarte) peper
chilipoeder
evt. aromat


Zet een grote pan op het vuur en doe hier een beetje olijfolie in. Snijd de ui in ringen en hak de knoflook in twee a drie stukjes en doe dit in de pan. Snij de rode peper in grove stukken en fruit alles. Als je kant en klare rode peper pasta gebruikt doe het dan nog niet bij de ui en knoflook het zal namelijk aanbranden, wacht tot de tomaten erbij gaan. Was de tomaten, haal de kroontjes eraf, snijd ze in vieren en doe ze in de pan. Alles goed door roeren, 1 bouillonblokje verkruimelen en de deksel op de pan doen. Draai het vuur iets lager en dit minstens een half uur laten pruttelen. In de tussentijd heb je tijd om de rest voor te bereiden.

Voor de gehaktballetjes gebruik je zout, peper, chilipoeder, gehakt knoflookteentje, laos, paprikapoeder, gehaktkruiden, halve theelepel selderijblad en een halve theelepel peterselie. Alles goed door elkaar kneden en balletjes ervan maken.

Voor de omeletreepjes kluts je eerst 1 ei met wat zout of aromat en peper. In de koekenpan met wat boter/olijfolie bakken en even laten afkoelen. Vervolgens maak je de tweede omelet. Rol de omelet op als een pannenkoek en snijd hem in de lengte door midden. Snij hem nu in dunne reepjes.

Terug naar de soep, pak een grote kom/schaal/pan en een zeef haal het tomatenprutje van het vuur en doe dit in de zeef. Probeer zoveel mogelijk sap uit het prutje te persen zodat er een mooie soep overblijft. (Ja vreemd genoeg zal je zien dat dit oranje van kleur is!) Heb je geen zeef en heb je geen moeite met stukjes in je soep dan kan je ook de staafmixer pakken. Doe de soep terug in de grote pan en schenk hier 1 liter water bij. De balletjes, tomatenpuree en 2 bouillonblokjes erbij en alles aan de kook brengen. Doe de overige kruiden erbij en wanneer de soep kookt het vuur laag draaien en de omeletreepjes erbij. De soep hoeft niet meer te koken alleen nog even alle smaken door elkaar te laten trekken. Mocht je de soep niet pittig genoeg vinden doe er dan een flinke eetlepel sambal in (javaanse sambal of een andere 'echte' sambal van de toko. Gebruik liever niet de sambal die je bij de supermarkt kan halen want die kan de hele soep verpesten door de specifieke smaak! Gebruik dan liever chilipoeder of cayennepeper om de soep pittiger te maken!)

Gebruik gerust soepgroenten of een andere vulling voor je soep, zelf vind ik het lekker om er witte rijst bij te eten. Dat doe ik niet in de soep maar heb ik er op een bordje naast liggen!

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker! En (heel belangrijk) niet al te moeilijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het is omdat ik al heb gegeten maar anders........ klinkt erg lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen