maandag 11 juli 2011

Planning

Nu begint het echte werk! We gaan een planning maken :-) Morgen krijgen jullie een foto van de mijne, vandaag moeten jullie het doen met een lap tekst.

Eerst gaan we een kladversie maken, gewoon een beetje freestylen. En daarna gaan we de echte planning maken, daarvoor je nodig 3 witte a4'tjes of een groot A3 of A2 waarop je een duidelijk schema kan maken.
We verdelen de taken in grote projecten (zoals badkamer, ramen lappen, kastjes uitmesten), wekelijkse klusjes (toilet, administratie bijhouden etc.) en dagelijkse klusjes (stofzuigen, afwassen etc.)

- schrijf op welke grote projecten je aan het einde van deze drie weken graag netjes wilt zien. In mijn geval is dat de badkamer, de ramen, de keuken, de administratie en mijn kledingkast.
- schrijf voor jezelf op hoeveel tijd je elke dag aan het huishouden kan besteden. Deze drie weken hoef ik gelukkig niet veel te werken, dus ik kan het makkelijk inplannen. (bedenk dat 7x 30min ook al 3,5uur is en daar kan je mega veel in doen!)
- Hoeveel dagen per week heb je de tijd om eens anders dan normaal te koken? Ik heb tijd genoeg maar ben een erg moeilijke eter daarom kies ik ervoor om 3 dagen per week iets anders dan normaal te eten. Lang leve de allerhande! Ik hou heel erg van koken maar de variatie ontbreekt nog wel eens moet ik toegeven.

Nu heb je als het goed is al een beter beeld van wat er moet gebeuren en hoeveel tijd je kan indelen. Schrijf nu op je kladversie de dagen Maandag t/m Zondag, het is handig als je ze onder elkaar zet met een stukje tussenruimte.

Bedenk dat wanneer je eenmaal bezig bent met het huishouden, het een stuk minder erg is om nog even 10min. langer door te gaan. We gaan werken onder het motto: alles heeft een eigen plek en alles ligt op zijn plek! Dus de boeken bij de boeken in de boekenkast, de sokken bij de sokken in de sokkenla/mand/stapel, de pannen bij de pannen in het aanrechtkastje en ga zo maar door. Wanneer niet alles zijn eigen plek heeft dan gaat het al snel slingeren omdat je gewoon niet weet waar je iets moet neerleggen, de volgende dag leg je het stapeltje post even aan de andere kant van de tafel vervolgens in een kastje en een maand later ben je het kwijt. Dat mag vanaf nu niet meer gebeuren!

Ik heb zelf drie katten en de haren vliegen in het rond, daarom moet ik vaak (dagelijks) stofzuigen (iets wat ik nog niet doe haha! hoogstens 1 keer per week). De was wil ik twee keer per week doen, net als dweilen. Als je drie keer per week 10min. opruimt dan is dat beter dan 1 keer een half uur! Iets wat dagelijks terugkeert is koken en afwassen dit kan je dus meteen al in je schema zetten. Wanneer je kinderen hebt dan heb je natuurlijk veel meer was. Probeer voor jezelf in te schatten wat je moet doen om een net en opgeruimd huis te hebben en te houden.  Dus we gaan beginnen!

Maandag afwassen + doekje over gasfornuis, stofzuigen, wasje (ophangen en droge opbergen), kattenbak
Dinsdag afwassen + doekje over gasfornuis, stofzuigen + dweilen, opruimen, kattenbak
Woensdag afwassen + gasfornuis goed schoonmaken, boodschappen (verse producten), stofzuigen en koken speciaal, kattenbak
Donderdag afwassen + doekje over gasfornuis, stofzuigen, wasje, opruimen, koken speciaal, kattenbak
Vrijdag afwassen + doekje over gasfornuis, recepten zoeken, kattenbak.
Zaterdag 3 projecten (week 1 administratie, kledingkast, ramen lappen) toilet, stofzuigen + dweilen, kattenbak, boodschappen, afwassen + doekje over gasfornuis
Zondag afwassen + gasfornuis goed schoonmaken, opruimen en koken speciaal

Zo kan je meteen de planning maken voor week 2 en 3 maar verander je de grote projecten. In week 2 ga ik de badkamer en keuken onder handen nemen! Op deze manier kan je je tijd goed inplannen en weet je wat je te wachten staat.

Vervolgens ga je een nette planning maken. Gebruik gerust kleurtjes en lijntjes of plaatjes, want we gaan natuurlijk proberen om er iets leuks van te maken!

Heb  je problemen met je planning? Stel hier je vragen we zijn er om elkaar te helpen!

Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten