woensdag 13 juli 2011

Kipspies met kokos-satesaus en rijst

Daar ben ik weer met een zelf verzonnen en nog niet uitgeprobeerd! Deze maaltijd ga ik morgen opeten! Tenminste een gedeelte nog niet uitgeprobeerd, de kipspies smaakt lekker en hoe de kokos-satesaus smaakt is nog even een verrassing!
Ik heb al eerder verteld dat ik een erg moeilijke eter ben en ik lust heel erg weinig groenten. Geef dus aan elk recept je eigen draai en voeg gerust champignons, prei, paprika's, taugé en meer van dat soort groenten toe!

Voor de mensen die op de kleintjes moeten letten, koop kilo verpakkingen vlees/kip en marineer meteen alles. Vervolgens in porties verdelen en invriezen en je bent de volgende keer sneller klaar en het is nog "goedkoop" ook!

De ingrediënten voor 3 a 4 personen (ik maak zelf altijd veel kipfilet klaar en dan invriezen, scheelt een hoop tijd!)

Voor de kipspies:
Kipfilet (500 gr. - 3 filets)
Olijfolie
1 flinke theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
2 flinke teentjes knoflook
Halve theelepel djinten
Halve theelepel ketoembar
Halve theelepel sereh
Halve theelepel zwarte peper
Zout naar smaak toevoegen
1 theelepel Vetsin/aji-no-moto
2 1/2 eetlepel zoute ketjap of sojasaus
Satéprikkers

Voor de kokos-satesaus
Zakje/potje aanmaaksatesaus
Blikje/pakje kokosmelk
Verhouding moet hier zijn 1/4deel kokos en 3/4satesaus

Voor de rijst:
Witte Rijst (hoeveelheid afhankelijk van het aantal eters)
1 a 2 teentjes knoflook (niet persen of hakken!)
1 a 2 Maggiblokjes

Evt. ui, prei, paprika om kort te roerbakken en bij de rijst te serveren.

We gaan beginnen met de kipspiesjes want die kosten het meeste tijd. Ik heb de kipfilet nu al in de marinade gelegd en ga er morgen weer mee verder. Zo heeft de kip straks meer dan 24u in de marinade gelegen en dat komt zeker de smaak ten goede. Ik heb alle kruiden (behalve de ketjap) bij elkaar in een klein schaaltje gedaan, dit even door elkaar geroerd en het zout toegevoegd. Daarna een scheut olijfolie erbij, goed roeren zodat er een pasta ontstaat (deze moet goed smeuig zijn) en daarna afdekken. Leg de satéprikkers in een bakje/beker met water, hierdoor splijten ze niet. De kipfilet wassen onder stromend water en in flinke blokjes snijden. De kipfilet in een schaal doen en de kruiden-pasta en de knoflook (geperst/fijn gehakt) erbij doen, alles goed omroeren. Doe nu de ketjap erbij alles flink door roeren, afdekken en zeker 30 minuten laten intrekken. Bij deze kipspiesjes maak ik gebruik van zoute ketjap, het gebruik van zoete raad ik af omdat die zal verbranden wanneer je de spiesjes bakt.

Wanneer de marinade goed is ingetrokken maak je spiesjes van de kipfilet en zet je een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Doe wat (olijf)olie of boter in de pan en leg er een aantal spiesjes in. Beide zijden goed bruin laten worden en op een bord leggen. Let op dat de kruiden niet verbranden en zet bij twijfel het vuur iets lager!

Wanneer de spiesjes aan het bakken zijn, kan je alvast de satesaus aanmaken volg gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Als de saus bijna klaar is doe je er een scheut kokosmelk bij, even roeren en klaar (hoe simpel is dit?!)

Rijst heeft enige tijd nodig om te koken en te garen, dat vind ik altijd reuze irritant dus ik gebruik altijd Toverrijst in een handomdraai klaar. Gemak dient te mens toch? Gebruik je geen Toverrijst zorg er dan voor dat je genoeg tijd inpland om de rijst te laten garen.
Zet een pan met water op het vuur, voeg hier 1 a 2 maggiblokjes aan toe en 1 a 2 teentjes knoflook (wel gepeld en het kontje eraf- maar niet geperst) het water laten koken en de rijst bereiden zoals op de verpakking staat. Wanneer je de rijst afgiet de knoflookjes er uitvissen en de rijst laten garen.

Mocht je nog wat ui, prei en paprika over hebben dan kan je dit kort roerbakken (evt. met de rijst erbij - minimalistische witte nasi haha) en erbij serveren!

Heel makkelijk en ondanks dat ik niet weet of de saus goed lukt de rest is wel erg smakelijk!

Ik duik de keuken weer in en ga gehaktballetjes braden en de rest van het eten klaar maken.

Eet smakelijk!

1 opmerking: