dinsdag 12 juli 2011

1e speciale maaltijd! Tomatenroomsaus met gehaktballetjes

Omdat ik vandaag de boodschappen ga doen in plaats van morgen, is het handig om te weten wat ik moet inkopen. Daarom is het 1e blog artikel van vandaag een lekker recept!

Ik hou ervan om inspiratie uit recepten te halen en er vervolgens mijn eigen draai aan te geven. Ik woon alleen en kook altijd op gevoel, daarom kunnen sommige verhouding misschien niet kloppen! Ik heb dit recept nog nooit klaargemaakt en ik ga het morgen pas eten maar toch wil ik het alvast met jullie delen. Laten we hopen dat deze crea maaltijd van mij lekker smaakt!

Het recept is gebaseerd op Italiƫ maar dan wel met een twist, (pittige) tomatenroomsaus met (pittige) gehaktballetjes en pasta (naar keuze). Dit is ook een leuk recept om de kids bij te betrekken, ze vinden het vaak wel leuk om balletjes te rollen. Maak er desnoods een lichte salade bij.

Recept gebaseerd op 1 a 2 personen, (ik kook voor twee dagen)
Half om half gehakt ong. 250 gram
Pasta naar keuze (spaghetti, fussili, macaroni) neem de hoeveelheid pasta die je altijd neemt.
Kookroom (light) ik hou van het flesje kookroom van blueband maar neem gerust een ander merk!
Blikje gepelde tomaten (deze gaan we zeven, heb je geen zeef koop dan een fles tomatensaus)
2 teentjes knoflook
Ong. halve ui klein gesneden
Boter of olie voor de balletjes.
Zout naar smaak
Rode peper (optie) (halve)
Zwarte peper (halve theelepel)
Paprika poeder (theelepel)
Ei
Chili poeder (optie) (halve theelepel)
Maggi blokje
Kerriepoeder (halve theelepel)
Suiker of honing

Natuurlijk willen we onze tijd goed indelen, mocht je wat minder tijd hebben om het eten te bereiden, maak de gehaktballetjes dan een dag/ochtend van te voren. Scheelt je een hoop tijd.

Voor de gehaktballetjes doen we volgende ingrediƫnten bij elkaar in een kom:
Gehakt, ei, 1/3 van de ui, 1 teentje knoflook, evt. chilipoeder, zout (naar smaak), zwarte peper, kerriepoeder, paprikapoeder en evt. een klein beetje rode peper. Alles flink door elkaar kneden en er balletjes van maken met een diameter van ong. 2cm. Wees niet bang dat het te kruidig gaat worden, door de roomsaus wordt de smaak al afgevlakt.

De pasta koken volgens aanwijzing op de verpakking, zelf vind ik het fijn om er een heel klein scheutje olijfolie bij te doen en een maggiblokje. Zet een hapjespan/braadpan of andere pan op het vuur en laat een klein beetje olie of boter warm worden. Omdat we niet van afwassen houden is het handig om een pan te gebruiken die je kan gebruiken voor zowel de gehaktballetjes als de tomatenroomsaus (moet toch door elkaar). Doe de gehaktballetjes in de pan wanneer hij goed warm is, bak ze rondom bruin, draai ze niet de hele tijd rond daarvan vallen ze van uit elkaar.

Maak het blikje met tomaten open en pak er een zeef en lepel bij. Wanneer de gehaktballetjes goed zijn, doe het restant ui, rode peper en knoflook in de pan, heel kort mee bakken.  Hou nu de zeef boven de pan en gooi je het blikje tomaten erin. Met de lepel roeren en het restantje weggooien. Alles even doorroeren en een maggiblokje erbij doen evt. naar smaak nog wat zwarte peper toevoegen. Als de tomatensaus begint te pruttelen je vuur laag draaien en kookroom toevoegen. Doe het scheutje voor scheutje en steeds even roeren. Net zolang totdat je een mooie zalmkleur krijgt. Soms kan de tomatensaus een beetje bitter smaken door de tomaten, mocht je de tijd hebben dan kan je de saus langer pruttelen (natuurlijke suikers in de tomaten komen dan vrij) of je doet een KLEIN beetje suiker of honing door de saus (half theelepeltje).

Het is de kunst om de pasta en de saus tegelijkertijd klaar te laten zijn. Het is ook een uitdaging om dit recept te maken want het is mijn eigen verzinsel haha ik ga het morgen eten en laat jullie weten hoe het smaakte!

2 opmerkingen:

  1. ik ben heel benieuwd,ik ga het niet eerder maken,voordat je het geproeft hebt!!het leest wel heeel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen